Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- مدیرعامل شرکت بهره برداری مترو تهران به تشریح علل و چرایی تاخیر حضور قطار در برخی ایستگاه های مترو پرداخت. تاریخ انتشار: 15:21 - 23 دی 1398 - کد خبر: ۵۸۶۱۱۷

فرنوش نوبخت مدیرعامل شرکت بهره برداری مترو تهران در گفت وگو با خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری میزان، با بیان اینکه تغییری مبنی بر تاخیر در زمان حضور قطار در ایستگاه‌ها رخ نداده است، گفت: در زمان پیک تردد‌ها ممکن است به دلیل تقاضای بیش از ظرفیت قطار‌ها کمی بیشتر توقف در ایستگاه‌ها داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه گفته شده قطار‌ها در ایستگاه‌های خط ۳ تاخیر زیادی دارند درست نیست، افزود: در ایستگاه‌های خط ۳ کاهش زمان حضور قطار‌ها به ۷ دقیقه را داشته ایم، اما اگر تاخیری رخ داده علت آن تردد‌ها در ساعت پیک است.


نوبخت با تاکید بر اینکه تقاضای بیش از ظرفیت قطار‌ها در برخی ایستگاه‌ها از جمله شهید بهشتی و تئاتر شهر علت برخی توقف‌ها و در نتیجه عدم رعایت زمان ۷ دقیقه در جابه جایی مسافران است، تصریح کرد: در خط ۳ مترو هیچ گونه نقص فنی وجود ندارد و در زمان غیر پیک تردد‌ها طبق برنامه ریزی‌های قبلی انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید: رایگان شدن بلیط مترو در گرو تصمیم مدیرعامل / مترو در مناسبت‌ها به دنبال درآمد نیست


وی با بیان اینکه در حال حاضر امکان کاهش زمان حضور قطار در ایستگاه‌های خط ۳ مترو وجود ندارد، گفت: در این خط امکان افزایش قطار نیز وجود ندارد، زیرا از یک سو قطار نداریم و از سوی دیگر نبود پایانه امکان تزریق قطار بیشتر را نیز سلب کرده است.


نوبخت با تاکید بر اینکه خط سه طولانی بوده و لازم است قطار به این خط افزوده شود، تصریح کرد: خوشبختانه ساخت پایانه برای این خط در دستور کار بوده و امیدواریم به زودی این مشکل نیز مرتفع شود.


وی ادامه داد: محدودیت عمرانی از حیث نبود پایانه عمده دلیلی است که امکان تزریق واگن قطار به خط ۳ را نمی‌دهد، البته که طبق اخبار واصله پیمانکار برای این بخش در حال انتخاب بوده و به زودی کار‌های عمرانی در این بخش آغاز خواهد شد.


انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: مترو متروی تهران قطار شهری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۹۷۸۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور ۷ گونه پرنده مهاجر در تالاب بین‌المللی هامون

  تالاب بین‌المللی هامون سومین دریاچه بزرگ ایران پس از دریای خزر و دریاچه ارومیه، هفتمین تالاب بین‌المللی جهان و یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در ایران است مدت‌ها این دریاچه محل زندگی انواع موجودات و پرندگان مهاجر بوده؛ ولی چند سالی است که آب به دلیل بدعهدی افغانستان به دریاچه نمی‌رسد و دیگر خبری از آن آب و آبادانی سابق نبود.

 وسعت دریاچهٔ هامون در زمان پرآبی ۵ هزار و ۶۶۰ کیلومترمربع است که از این مقدار ۳ هزار و ۸۲۰ کیلومترمربع متعلق به ایران و بقیه متعلق به افغانستان است. با این اوصاف، دریاچهٔ هامون وابسته به رودخانهٔ هیرمند است و این وابستگی باعث شده تا هرگونه نوسانات در میزان آب آن، مشکلاتی را برای کل سیستم به وجود آورد.
 
 مهدی امیری، رئیس اداره محیط‌زیست زابل  بیان کرد: تالاب بین‌المللی هامون یکی از مهم‌ترین زیستگاه‌های پرندگان مهاجر آبزی، کنار آبزی و خشکی زی محسوب می‌شود؛ بنابراین بسیاری از گونه‌های پرندگان با خاستگاه‌های متفاوت و گونه‌های زیادی از پرندگان در معرض خطر در این منطقه جهت زمستان‌گذرانی و جوجه‌آوری می‌کردند.

 وی افزود: بعد از چندین سال خشکسالی‌های در حوزه سیستان این موضوع باعث گردید، تالاب بین‌المللی هامون دچار بحران بی‌آبی و تغییر مسیر پرندگان به مکان‌های دیگر شود.

 امیری با اشاره به ورود سیلاب به منطقه سیستان و تالاب بین‌المللی هامون تأکید کرد: امسال با ورود آب به تالاب هامون شاهد بازگشت پرندگان به ذخیره‌گاه زیست‌کره هامون هستیم و امیدوارم با تداوم آب ورودی به حوزه سیستان شاهد ماندگاری هر چه بیشتر پرندگان و تخم‌گذاری پرندگان مهاجر در بستر تالاب باشیم.

 رئیس محیط‌زیست زابل تصریح کرد: این اداره در سال‌های اخیر اقدام به گودبرداری مکان‌های در بستر تالاب نموده تا با ورود آب به تالاب و پر شدن این گودال‌ها شرایط برای ماندگاری پرندگان مهاجر و حیات‌وحش موجود در پناهگاه حیات‌وحش بیشتر شود.

 امیری افزود: اکنون شاهد حضور پرندگان آبزی مهاجری همچون فلامینگو، اگرت، چوب‌پا پرستو دریایی و انواع پرندگان کنار آبزی از خانواده آبچلیک و سلیم‌ها در بستر تالاب هستیم.

 این مقام مسئول خاطرنشان کرد: و یکی از کانون‌های بحرانی گردوغبار در بستر تالاب هامون جنگل بش دلبر است که این اداره جهت تثبیت گردوغبار در این نقطه برنامه مرطوب‌سازی آن را به‌وسیله ایجاد کانال آبرسانی و پمپاژ آب به نقاط بحرانی آن را دارد.

 رئیس اداره محیط‌زیست زابل ادامه داد: با ورود سیلاب به تالاب هامون بهترین فرصت است که اقدام به مرطوب‌سازی بستر تالاب و رساندن آب به مناطق مستعد گردوغبار و کانون‌های بحرانی شناسایی شده نمایم.

 وی افزود: باتوجه‌به ورود سیلاب‌ها و روان آب‌های منطقه پرندگان مهاجر به منطقه کشانده شده‌اند. برخی از این‌گونه‌ها به‌صورت مهاجر عبوری برای برگشت به منطقه سیبری و برخی برای گذراندن فصل تولیدمثل به تالاب هامون رسیده‌اند که این امر موجب ایجاد تنوع زیستی و چشم‌اندازی متفاوت در این پهنه اکولوژی می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • تی‌بی‌ام خط ۲ متروی اصفهان تا یک ماه آینده به ایستگاه ابن‌سینا است
  • ◄ متروی قم در پیچ ؛ واگن 6 میلیاردی به 51 میلیارد رسید!
  • برنامه امسال شهرداری تهران برای مترو چیست؟
  • حضور ۷ گونه پرنده مهاجر در تالاب بین‌المللی هامون
  • لزوم ثبت سفارش کتاب‌های درسی در سریع‌ترین زمان ممکن
  • گلایه مسافران تهران - یزد از وضعیت نامناسب فضای داخلی قطار مسافربری + فیلم
  • مترو قم به ایستگاه پایانی بهره‌برداری نزدیک می‌شود
  • ناوگان متروی کرج به ۳۵۰ نیروی متخصص نیاز دارد
  • قطار جشنواره هنر‌های نمایش کانون همدان در ایستگاه پایانی
  • قطار جشنواره هنرهای نمایش کانون همدان در ایستگاه آخر