Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-08@01:26:33 GMT

«بیمار» توپ صنوف پزشکی و وزارت بهداشت/خط قرمز چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۴ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۱۷۸۶۳۰

 یکی از تجمعات در ایران مربوط به صنف پزشکی است که هر از گاهی شاهد تجمع آنان در مقابل یکی از نهادهای حکومتی هستیم، و ریشه این تجمعات نیز بر محور تعرفه، درآمد و در نهایت اختیارات قانونی برای انجام خدمات حوزه سلامت است.

حال یکی از تجمعاتی که چند سالی است در بین صنف پزشکی رخ می‌دهد مربوط به رادیولوژیست‌ها است که مطالباتی را مطرح می‌کنند  که محور اصلی آن اعتراض به آیین نامه انجام سونوگرافی سطح یک توسط متخصصان زنان و زایمان است که در نهایت به تجمعی اعتراضی در روز سه شنبه 24 بهمن در مقابل وزارت بهداشت منجر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زیان‌های سونوگرافی بدون اندیکاسیون و بی‌مورد/خطر سقط جنین

در این رابطه حسین کرمپور - نائب رئیس انجمن رادیولوژی ایران معتقد است که در استفاده از هر وسیله‌ای باید به برخی از فاکتورها توجه کرد، به طور مثال؛ صلاحیت حرفه‌ای فرد انجام دهنده سونوگرافی از لحاظ تئوری و علمی بسیار حائز اهمیت بوده تا با تشخیص صحیح به بیمار بتوانیم کمک کنیم چرا که در غیر این صورت تشخیص غلط درمان غلطی به همراه خواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه هر سونوگرافی که بدون اندیکاسیون و بی‌مورد تجویز شود بار مالی بسیار سنگینی برای بیمار و بیمه‌ها داشته و سبب ضرر و زیان به سلامت کشور می‌شود، ادامه می‌دهد: سونوگرافی بی‌رویه و انجام آن توسط افراد فاقد صلاحیت علمی، افزایش سقط را در کشور به همراه داشته و ضررهای شدیدی برای جنین و مادر به همراه دارد و در کشور ما طبق قوانین موجود، هیچ متخصصی غیر از متخصصین رادیولوژی اجازه سونوگرافی، دریافت هزینه و ارائه گزارش در این زمینه را ندارند.

نائب رئیس انجمن رادیولوژی ایران تصریح می‌کند: در یک بارداری ساده و مادر کم‌خطر، انجام 3 تا 5 مورد سونوگرافی در دوران بارداری کفایت می‌کند ولی متاسفانه در کشور شاهدیم که متخصصین غیررادیولوژی، سونوگرافی را در هر نوبت ویزیت انجام می‌دهند و حتی این میزان  به بیش از 15 مورد می‌رسد و این مسئله به دلیل انجام سونوگرافی توسط اشخاص فاقد صلاحیت علمی و تجربی است که می‌تواند تشخیص غلط و در نتیجه سقط جنین را به همراه داشته باشد.

کمبود متخصص رادیولوژی در کشور به خصوص مناطق محروم

همچنین با توجه به اعتراضات آیین نامه انجام سونوگرافی سطح یک توسط متخصصان زنان و زایمان؛ دکتر جان بابایی - معاون درمان وزیر بهداشت می‌گوید: کمبود متخصص رادیولوژی در سراسر کشور به خصوص مناطق محروم و کمتر توسعه یافته که همیشه اولویت خدمت برای دست اندرکاران حوزه سلامت بوده است واضح و مبرهن است. شاید این کمبود در برخی موارد به‌خصوص موارد غیر اورژانس خطرات جانی نداشته باشد اما در مواردی که سلامت مادر باردار و فرزند وی مطرح باشد، اهمیت دو چندان می‌شود.

چگونگی انجام سونوگرافی در کشورهای دنیا

به گزارش وبدا- وی ادامه می‌دهد: در برخی کشورها نیز سایر رشته‌های تخصصی با گذراندن دوره آموزشی و کسب مجوز می‌توانند سونوگرافی رشته تخصصی خودشان را انجام دهند و در تصمیم سریعتر و صحیح تر برای بیماران خود استفاده می‌کنند.

بابایی تصریح می‌کند: این معاونت با توجه به شرایط موجود از جمله عدم دسترسی به نیروی متخصص رادیولوژیست در مناطق محروم و طی 4 جلسه مفصل و فنی با اعضاء انجمن رادیولوژی و لحاظ کردن نظرات وی، آیین نامه توانمند سازی متخصصین زنان و زایمان برای انجام سونوگرافی سطح یک در مراکز دولتی در مناطق محروم را ابلاغ کرده و بر حسن اجرای آن نظارت خواهد داشت.

معاون درمان وزیر بهداشت خاطرنشان می‌کند: انتظار می‌رود متخصصین رادیولوژی نیز ضمن همراهی با سیاست‌های کلی نظام سلامت در دسترسی عادلانه آحاد ملت به خدمات تشخیصی ودرمانی مناسب، نظرات خود را از مجاری قانونی و به صورت فنی و کارشناسی پیگیری کنند.

در نهایت وزارت بهداشت عنوان می‌کند که به عنوان متولی سلامت جامعه باید تامین کننده منافع عمومی باشد و خط قرمز آن حمایت از حقوق دریافت کننده خدمات یعنی آحاد مردم به خصوص در زمان رنج و بیماری است.

پیگیری مطالبات صنوف پزشکی از مسیر قانونی

همچنین در این راستا سید رضا سید علیخانی - رییس مرکز حراست وزارت بهداشت نیز در واکنش به این تجمع عنوان کرده بود که گروه‌های پزشکی، مطالبات خود را از مسیر قانونی از جمله سازمان نظام پزشکی که به عنوان یک سازمان صنفی، مسئول پیگیری مطالبات قانونی گروه‌های پزشکی با وزارت بهداشت است، دنبال کنند.

چرا باید انحصار خدمات پزشکی شکسته شود

با این وجود برخی کارشناسان سلامت معتقد هستند به دور از حمایت از صنف یا وزارت بهداشت، باید انحصار در خدمات پزشکی شکسته شود تا دسترسی به خدمات سلامت به بیماران به خصوص در مناطق محروم و دور تسهیل شود، تا بیمار مجبور نشود برای دریافت خدمات پزشکی؛ مسافت‌های طولانی را بپیماید که برخی از همین دور بودن دسترسی به خدمات سلامت، عواقب خطرناکی برای خانواده‌ها و بیماران ایجاد می‌کند، زیرا حتی برخی از این بیماران درآمد مشخصی نیز نداشته و با دریافت تنها یارانه روزگار می‌گذارنند و از طرفی نیز دسترسی به برخی خدمات در مناطق صعب العبور نیز به خصوص در فصول سرد و زمستان مشکلات عدیده ای ایجاد می‌کند.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۱۷۸۶۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمک ۱۲۴۰ میلیارد تومان به بیماران خاص و صعب العلاج در استان تهران

محمد غلام نژاد، مدیر کل بیمه سلامت استان تهران به مناسبت روز بیماری‌های خاص و صعب العلاج گفت: ۱۰۷ بیماری مشمول حمایت‌های این صندوق بوده و لیست بیماری‌های خاص و صعب العلاج ابلاغی از سوی وزارت بهداشت شامل: تالاسمی، هموفیلی، ام اس، بیماری دیالیزی (دیالیز خون و صفاقی)، موکوپولی ساکاریدوز، بال پروانه‌ای، انواع تیپ‌های ام اس‌ای، سپتیک، فیبروزیس، اوتیسم، سرطان، پرفشاری شریان ریوی، سکته مغزی، پیوند اعضاء (شامل: سلول‌های بنیادی خون ساز، کلیه، کبد، قلب، پانکراس، روده، ریه)، مزمن روانی، رتینوپاتی دیابتی، صرع مقاوم به درمان، جراحی‌های DBS برای بیماران پارکینسون، دیستونی، ترمور، تیک، بیماران با آسیب شنوایی شدید و دیستروفی‌های عضلانی است.

وی افزود: به منظور بهره مندی بیماران خاص، صعب العلاج و نادر از مزایای این صندوق، برخورداری ایشان از پوشش بیمه پایه یک سازمان بیمه گر پایه الزامی است (به عنوان مثال: سازمان بیمه سلامت ایران / سازمان تامین اجتماعی) بیماران مشمول می‌بایست نسبت به ثبت درخواست حمایت و ثبت درخواست بیماران خاص و صعب العلاج با مراجعه به سامانه شهروندی به آدرس‌های ذیل اقدام نمایند.

غلام نژاد اظهار کرد: بیماران جهت بهره مندی از سهم صندوق بیماران و صعب العلاج می‌بایست در سامانه‌های الکترونیک سازمان بیمه سلامت نشان دار شوند. در صورتیکه بیماری فرد مشمول نشان‌هایی باشد که در سامانه وزارت بهداشت (RDA) ثبت می‌شوند و بیمار درآن سامانه‌ها دارای پرونده باشد نشان به صورت خودکار به فرد منتسب می‌شود. بیماران برای درخواست ثبت نشان می‌توانند وارد سامانه شهروندی شوند. لیست بیماری‌های که در سامانه RDA وزارت بهداشت وجود دارد و از طریق سامانه شهروندی به بیماران منتسب می‌شود شامل: بیماران هموفیلی – تالاسمی – ام اس – سیستیک فیبروزیس- بال پروانه‌ای – اس ام‌ای (SMA) و اوتیسم است.

مدیر کل بیمه سلامت استان تهران افزود: در خصوص بیماری‌های که در حال حاضر امکان ثبت و نشان دار شدن در سامانه‌های وزارت بهداشت ندارد در سامانه مدیریت نشان بیمه سلامت صورت می‌گیرد. در این خصوص بیماران پس از مراجعه به شعب اداره کل بیمه سلامت استان یا ناظر مستقر در بیمارستان یا توسط نمایندگان بیمه مستقر در داروخانه‌های سطح شهر مانند: ۱۳ آبان، هلال احمر مرکزی و ۲۹ فروردین و همچنین با ثبت درخواست در سامانه شهروندی پس از تماس با بیمار و اخذ مدارک مرتبط، نشان بیماری را منتسب می‌کنند.

همچنین به صورت غیر حضوری در هنگام تشکیل پرونده دارویی از طریق سامانه تایید برخط دارویی استان تهران نشان بیماری قابل انتساب می‌باشد.

پس از انتساب نشان بیمار از سهم صندوق با مراجعه به مراکز طرف قرارداد بهره مند می‌شوند. تاکنون در استان تهران ۱۸۳.۷۴۶ بیمه شده نشان دار شده اند که بیشترین آن مربوط به بیماری‌های دیابت نوع ۲، سرطان و پرفشاری خون می‌باشد.

از این تعداد ۱۰۷ بیماری ۵۳ بیماری دارای بسته خدمات تعریف شده از سوی وزارت بهداشت می‌باشند که در سامانه‌های الکترونیک بیمه سلامت قرار گرفته و سهم آن خدمت توسط بیمه شده قابل بهره برداری می‌باشد.

در صورتیکه بسته خدمتی بیماری صعب العلاج از سوی وزارت بهداشت تعریف نشده باشد بیماران می‌توانند با ارائه مدارک و مستندات به دفاتر پیشخوان منتخب یا شعب اداره کل در شهر تهران و ادارات شهرستانی تابعه با رعایت ضوابط از مساعدت‌های موردی تبصره ذیل ماده ۹ اساسنامه صندوق بیماری‌های خاص و صعب العلاج پس از بررسی و طرح در کمیته‌های مربوطه بهره‌مند شوند.

شایان ذکر است در استان تهران تا کنون ۱۲۴۰ میلیارد تومان به بیماران خاص و صعب العلاج کمک شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی بهداشت و درمان

دیگر خبرها

  • دخالت نابجا در حوزه سلامت از دست وزارت بهداشت خارج شده است
  • چگونگی نشان‌دار شدن بیماران صعب‌العلاج
  • کمک ۱۲۴۰ میلیارد تومان به بیماران خاص و صعب العلاج در استان تهران
  • ضرورت توانمندسازی خانواده‌ها در زمینه سواد سلامت
  • درمان بیماران سرطانی در مراکز دولتی رایگان است/ نشان‌دار شدن بیش از دو میلیون بیمار خاص
  • حدود ۱۹ هزار بیمار تالاسمی در کشور وجود دارد
  • حدود ۱۹ هزار بیمار تالاسمی در کشور داریم
  • چشم‌ها را با چای بشوییم یا نه؟/ یک توصیه‌ به کسانی که زیاد با نمایشگر کار می‌کنند
  • راه کار‌های اساسی در زمینه حفظ سلامت دهان و دندان در جامعه/ برنامه وزارت بهداشت برای سلامت دندان چیست؟
  • آیا قانون افزایش ظرفیت پزشکی متوقف می‌شود؟